De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

Presteren is maatwerk

Binnen Performance Management wordt vaak getracht om één alomvattende cyclus te hanteren die op iedereen binnen de organisatie van toepassing is. De grote paradox is dat als een dergelijk systeem voor iedereen moet werken, het voor niemand helemaal werkt. Iedere werknemer is uniek met zijn eigen kwaliteiten, loopbaanpad en behoeften. Dit vraagt om een gestandaardiseerd, schaalbaar model voor de gehele organisatie met maatwerk per persoon. Presteren op maat.

Wat is performance management?

Performance management omvat alle activiteiten die ervoor zorgen dat doelen op effectieve en efficiënte wijze worden behaald. Met behulp van de gesprekkencyclus die hieraan gelinkt is kan de organisatie begeleiding en sturing bieden. Het primaire doel van Individueel Performance Management is om sturing, individuele aandacht, stimulerende coaching en bevordering van de individuele en collectieve ontwikkeling te bewerkstelligen. Volledige standaardisatie van dit proces leidt helaas tot grote ongewilde differentiatie in het effect van de cyclus. Niet iedereen heeft namelijk hetzelfde nodig.

Iedere mens is uniek

Een voorbeeld uit de praktijk. Deborah doet het werk al jaren en behaald uitstekende resultaten. Zij kan prima uit de voeten met enkel een beoordelingsgesprek aan het einde van het jaar, aangevuld met informeel contact gedurende het jaar. Peter daarentegen heeft net een nieuwe functie gekregen en is nogal zoekende. Hij zou in het begin gebaat zijn bij tweewekelijkse gesprekken met zijn manager. Zijn manager zou idealiter niet moeten wachten tot het einde van het jaar met het beoordelen van zijn werkzaamheden. Er is dus niet één cyclus die voor zowel Deborah als Peter wenselijk is, dit vraag om een model waarin ruimte is voor maatwerk.

Voor ieder wat wils

Alhoewel het standaard schema van performance management voor sommige organisaties, afdelingen of medewerkers natuurlijk voldoende kan zijn, gaat dit niet voor iedere werknemer op. Er bestaat dus niet één standaard HR cyclus waarop iedere werknemer optimaal rendeert. De uitdaging ligt erin om een performance management systeem te ontwikkelen voor je organisatie, dat schaalbaar is en ruimte biedt voor de individuele behoeften van de medewerker. Een systeem waarmee de manager een passende HR cyclus kan generen op basis van zoals de maturiteit, functie en de rol van de medewerker. Op deze manier krijgt iedere medewerker de begeleiding die hij of zij nodig heeft, en kan effectief worden gestuurd op ontwikkeling en performance. Eén model, met oog voor het individu.

Meer weten? Lees dan hier verder Individueel Performance Management (IPM).

[ssba]
Terug naar overzicht