De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

Gratis webworkshop flexibel rollengebouw

Wendbare organisaties vragen om wendbare mensen. Die snel kunnen schakelen, een extra taak oppakken of een tijdelijk project uit de grond stampen. Dat past dan niet precies in hun functie, maar wie leest die beschrijvingen nu ooit? Het gaat vaak pas knellen als er grote verschillen ontstaan in de interne of externe arbeidsmarkt.

Om dit te voorkomen schakelen veel organisaties over naar rollen. Rollen zijn (tijdelijke) groepjes taken, die gezamenlijk de verantwoordelijkheid van een medewerker vormen. Dit kan voor medewerkers op elk niveau, in elke fase in van de carrière. Maar hoe maak je de switch van functies naar rollen?

3 routes. Welke past bij u?

Samen met u maken we een onderbouwde keuze. Wij onderscheiden drie routes die u kunt bewandelen, ieder met zijn eigen voordelen:

 1. Het toevoegen van enkele rollen die in uw organisatie tussen wal en schip belanden. Deze rollen kunnen naar believen worden vastgeplakt aan huidige functies.
 2. Hybride functies én rollen. Iedere functie wordt opgebouwd uit een set rollen. De oude structuur en functiebenamingen blijven behouden, maar je hoeft enkel te kiezen welke rollen in iedere functie terugkomen. Zo creëer je meer flexibiliteit, maar behoud je het vaste functiehuis.
 3. De meest vergaande variant is het vervangen van functies door een volledig flexibel rollengebouw. Iedere werknemer vervult dan een set aan rollen. In overleg leer je nieuwe rollen aan en stoot je andere rollen af. De ideale keuze als je op zoek bent naar flexibiliteit en meer wilt sturen op ontwikkeling van de medewerkers.

6 stappen naar een flexibel rollengebouw

Wij gebruiken 6 stappen voor de introductie van rollen:

 1. Inventariseren van uw wensen
  Een flexibel rollengebouw is immers het middel en niet het doel. Dit laten we dan ook graag aansluiten bij uw situatie en de doelen van de organisatie.
 2. Kiezen
  Samen met u maken we een onderbouwde keuze, voor het toevoegen van rollen, hybride functies of volledige omschakeling.
 3. Inventariseren
  Vervolgens inventariseren we de werkzaamheden en het gedrag dat terug dient te komen in de rollen. Deze informatie wordt opgehaald bij de organisatie. Zo betrekken we alle lagen van de organisatie bij het traject.
 4. De rollenbibliotheek
  Vervolgens leggen we een rollenbibliotheek aan. De beschrijvingen, werkzaamheden en eventuele competenties vertalen we naar uitgewerkte rollen. De volledige set rollen van uw organisatie noemen we de rollenbibliotheek.
 5. HR-cyclus
  De vijfde stap is het aanpassen van de HR-cyclus en het trainen van de leidinggevenden hierin. Rollen hebben namelijk als belangrijk voordeel dat ze een goede basis vormen om bij de medewerkers te sturen op ontwikkeling. ‘In welke rollen wil jij je verder bekwamen?’.
 6. Nieuwe beloningTot slot gaat het om het zorgvuldig introduceren van beloningsvormen en arbeidsvoorwaarden gebaseerd op rollen. Hoe wordt de koppeling gelegd tussen de rollen en de beloning die hieraan verbonden is?

Gratis webworkshop?

In de webworkshop gaan de specialisten van Heemstra samen met een 4-6 mensen van uw organisatie 2 uur aan de slag met uw uitdaging. In verschillende werkvormen en samenstellingen via videoverbinding. De webworkshop is kosteloos.

Nu inplannen!

Bel met Sandra Vergunst op 020-676 01 23 of stuur een e-mail naar bosselaar@heemstra.nl.

Terug naar overzicht